Preko na popisu “skrivenih dragulja” portala European Best Destinations

Preko na popisu “skrivenih dragulja” portala European Best Destinations

PREKO – Mjesec dana nakon što je Zadar ponio titulu najbolje europske destinacije 2016., organizacija i istoimeni portal European Best Destinations sa sjedištem u Bruxellesu u europske destinacije koje preporučuju svojim čitateljima, pod egidom “Najbolje skriveni dragulji – Otkrijte skrivena blaga Europe”, uvrstila je Preko na otoku Ugljanu.

Na popisu 30 europskih turističkih destinacija, od Velike Britanije,  Francuske, Njemačke, Italije, Grčke, Portugala, Španjolske, Slovenije i  Crne Gore, Hrvatsku predstavljaju Preko, Cavtat i Hvar. Riječ je o turističkim središtima koja samo po veličini zaostaju za metropolama svjetskoga glasa, ali su zato skrivenom ljepotom postala odredišta kojima se  turisti uvijek vraćaju.

Popis je nastao na osnovi izbora uredništva, tzv. turističkih inspektora  koji putuju Europom, dakle, ne, kao u slučaju Zadra, na temelju glasova  čitatelja, a u uvodnom dijelu potencijalne putnike na put se poziva sljedećim tekstom:

“Postoje nevjerojatne destinacije poznate u Europi i svijetu. Amsterdam svi znaju po kanalima, London po shoppingu i muzejima, Pariz po  atmosferi grada svjetlosti. Ali Europa ima tisuću malih mjesta, skrivenog  blaga, od Rothenburga  u Njemačkoj, Preka  u Hrvatskoj i Faiala na Azorskm otocima. Otkrijte s nama najbolja nepoznata odredišta u Europi!”

– Naravno da smo zadovoljni što nas je jedan tako renomirani portal  prepoznao i uvrstio u najljepše neotkrivene dragulje u Europi. To je plod  dugogodišnjeg rada, ulaganja u turističku infrastrukturu i promidžbu,  kako u našem mjestu tako i u cijeloj općini. Trudimo se svake godine napraviti korak više. Lani smo pomogli u otvaranju Muzeja samostanske  zbirke na Školjiću i zaposlili jednog djelatnika, a ove  godine planiramo  otvaranje Muzeja ulja u Preku. Vjerujemo da je na ovo priznanje utjecala  i činjenica što smo nekoliko puta u Preku ugostili turističke novinare iz  Europe te im prezentirali našu turističku ponudu i baštinu, komentirao je  Ante Brižić, direktor TZO Preko, ističući kako je ovo i poticaj da se radi još bolje, a nada se da će te  uspjehe pratiti i povećanje smještajnog kapaciteta, pogotovo gradnja  hotela u Preku uz uređenje dodatnih sadržaja, te obnova mletačke  Tvrđave sv. Mihovila, za koju projekt priprema Općina Preko.

Podsjetimo, atraktivna tvrđava već je prepoznata prije nekoliko godina  u Michelinovu zelenom vodiču, gdje je ocijenjena s dvije zvjezdice i preporukom “obavezno posjetiti”. Portal European Best Destinations Preko  opisuje kao “prometno i administrativno središte otoka Ugljana koje se,  kako mu i ime kaže, nalazi preko puta Zadra. Sa starim dijelovima tipične dalmatinske arhitekture i mnoštvom patricijskih obiteljskih kuća i  ljetnikovaca. Najbolji način da osjetite mediteranski ugođaj je šetnja uz  rivu ili ispijajući omiljeno piće na nekoj od terasa s pogledom na Zadarski kanal.”

Skip to content