Projekt PEGASUS

Općini Preko milijun kuna kroz međunarodni projekt PEGASUS

Sastankom partnerskog vijeća u talijanskoj Potenzi i službeno je započeo 1,87 milijuna eura vrijedan europski projekt PEGASUS, u kojem Općina Preko sudjeluje zajedno sa desetak inozemnih partnera iz Italije, Grčke, Francuske, Slovenije, Belgije, Španjolske, Malte i Cipra. PEGASUS (Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoru) projekt je koji je kandidiran preko programa MED Interreg (Mediteranski program suradnje 2014.-2020). Nositelj je grad Potenza, a Općina Preko jedan je od partnera. Kroz ovaj projekt namjerava se pridonijeti rastu energetskih sustava temeljenih na obnovljivim izvorima energije, uz pomoć novih zakonskih i regulatornih okvira.

 

 

 

 

 

Na sastanku smo detaljno dogovorili program aktivnosti koje će se provoditi tijekom narednih 30 mjeseci u sedam različitih područja Sredozemlja, istaknuo je koordinator projekta Endi Ćuća iz Općine Preko, koji je zajedno s komunikacijskim menadžerom projekta Antom Županom sudjelovao na prvom sastanku projektnog tima u Potenzi. Na sastanku je, između ostalog, istaknuto kako je ovo jedinstven projekt, prvi takve vrste na području cijele Europske unije. Ovaj projekt predstavlja važnu priliku za javne, ali i privatne institucije te ostale korisnike najvažnijih energetskih sektora u Europi, da sudjeluju u istraživanjima o potencijalu obnovljivih izvora energije za razvoj integriranih lokalnih mreža s visokom razinom učinkovitosti. Posebno je to zahtjevno u područjima s težom dostupnosti za velike mreže distribucije energije, poput ruralnih područja i otoka.

Cjelokupna vrijednost projekta je 1.870.000 eura, od čega je oko 130.000 eura za aktivnosti koje će kroz iduće tri godine voditi Općina Preko.

Glavni cilj projekta je promoviranje korištenja obnovljivih izvora energije integriranih u mikro-lokalne mreže proizvodnje i potrošnje, s ciljem smanjenja ukupnih troškova za opskrbu energijom. Nama je u narednom razdoblju glavni cilj smanjiti troškove električne energije koju plaćamo za općinske zgrade integrirajući lokalnu mrežu upravo na općinskim zgradama, sukladno postojećoj regulativi. U kontaktu smo i sa nadležnim institucijama na državnoj razini, koje su pokazale otvorenost za suradnju, iako je i za njih ovo jedna posve nova priča, dodaje Ćuća.

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTERI PROJEKTA PEGASUS:

Newsletter 1 PEGASUS – ENG

Newsletter 1 PEGASUS – HR