Dobrodošli na službenu mrežnu stranicu Općine Preko

Autor:Općina Preko

Dobrodošli na službenu mrežnu stranicu Općine Preko

Nova službena mrežna stranica Općine Preko napravljena je poštujući posljednju generaciju internetskog standarda.

Općina Preko smještena je na otoku Ugljanu, u srcu Dalmacije. Prostire se na oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, nastanjene otoke Ošljak, Rivanj i Sestrunj te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak i otok Idula. Općina Preko pripada Zadarskoj županiji, a sastoji se od sljedećih naseljenih mjesta: Preko, Poljana, Sutomišćica, Mali Lukoran, Lukoran i Ugljan sa zaseocima Čeprljanda, Batalaža, Sušica, Muline, Guduće, Ljoka, Šegići, Fortašćina, Strihine, Ivanac i Saraga.

Blizina Grada Zadra kao županijskog središta donosi Općini Preko značajne prednosti u odnosu na druge općine i gradove Zadarske županije, a relativno mala izgrađenost prostora i očuvanost od neprimjerenih prostornih intervencija i zahvata, blizina mora i ljepota obale čine je atraktivnom za stanovanje i stalno življenje.

Prema popisu stanovništva iz 2011., Općina Preko broji 3805 stanovnika, od čega u naselju Preko živi 1286 stanovnika. Trajektna luka Preko u koju pristaju trajekti na liniji Zadar – Preko najprometnija je luka po broju putnika na hrvatskim otocima s prevezenih više od 1,6 milijuna putnika i 260.000 vozila godišnje. Iz trajektne luke Preko vodi cesta koja povezuje dva kraja otoka Ugljana i Pašmana.